I když je svět prémiových doutníků poměrně uvolněný, stále existuje určitý kodex etikety, několik praktických zásad a pár přešlapů, kterým byste se měli vyhnout. Abyste si mohli svůj prémiový doutník plně vychutnat, zde je 10 chyb, kterým byste se měli za každou cenu vyvarovat.
1. Neodřezávejte příliš velký kus doutníku
Koncová část doutníku obsahuje rostlinné lepidlo zvané gomma, které brání obalu doutníku ve splétání. Pokud uříznete z doutníku příliš mnoho a tuto čepičku úplně odstraníte, riskujete, že se uvolní krycí list.
2. Nepotahujte příliš často
Příliš časté potahování z doutníku může způsobit jeho přehřátí, což povede k jeho hořké chuti. Mezi jednotlivými potahy nechte alespoň 30 sekund. Platí pravidlo: pomalu a klidně, vždyť při kouření doutníku není kam spěchat.
3. Nerozdělávejte oheň špinavým palivem
Ne každý oheň je stejný. Váš zdroj plamene musí být čistý, jinak by tím mohl doutník načichnout a to by mohlo zkazit celý zážitek z jeho kouření. Používejte zapalovač na plyn, který neovlivní chuť tabáku, nikdy benzinový zapalovač, přestože je stylovější. Nepoužívejte ani svíčku, která vám do kouře přidá částice vosku. Ideální jsou zápalky z cedrového dřeva.
4. Nekrájejte doutník napůl, abyste ho sdíleli
To možná fungovalo s dědečkovými toskánskými doutníky, ale s vaší Cohibou to fungovat nebude. Doutníky nejsou symetricky nebo homogenně míchány. Tabák na jednom konci doutníku se liší od tabáku na druhém konci, což znamená i to, že se chuť v průběhu kouření mění, protože výrobci doutníků pečlivě umisťují specifické druhy tabáku na různé pozice. Navíc řezání uprostřed téměř jistě povede k tomu, že se uvolní krycí list a doutník se rozbalí.
Proč lidé kouří doutníky? Je to relax, pohoda, ale také chuťový zážitek
5. Nevdechujte kouř z doutníku
Kouř z doutníku nikdy nevdechujte. Chuťové buňky jsou na jazyku, ne v plicích. Doutníky jsou o chuti, vůni a rezonanci. Vdechování kouře vám umožní ochutnat jen zlomek prémiového tabáku, navíc vám to může způsobit nevolnost nebo závratě.
6. Nedotlačujte doutník jako cigaretu
Když doutník dokouříte, nechte ho jednoduše dohasnout, nemačkejte ho jako cigaretu. Jeho rozmačkání v popelníku způsobí rozpraskání svazku a vznikne více kouře. Navíc zničený doutník nevypadá dobře.
7. Nikdy nedávejte napůl vykouřený doutník zpět do humidoru
Stejně, jako byste nedali spálené dřevo z táboráku do šuplíku s ponožkami, tak stejně tak nedávejte spálený doutník zpět do humidoru. Stejně jako skříně s oblečením, tak i humidory a doutníky absorbují vůně. Uložením napůl vykouřeného doutníku do humidoru znehodnotíte nejen ostatní doutníky, ale i samotný humidor, který získá kouřový zápach, který se těžko odstraňuje.
8. Nepoužívejte krabici od doutníků jako humidor
Ačkoli někteří výrobci vkládají do krabic malý zvlhčovač Boveda, neznamená to, že krabice doutníků automaticky udrží vaše doutníky čerstvé. Stejně jako volně prodávané doutníky začnou i doutníky v krabici po čase ztrácet vlhkost.
9. Neskladujte doutníky v lednici
Jen proto, že lednice udrží čerstvou vaši brokolici, neznamená to, že zvládne totéž s vašimi doutníky. Pokud vám někdo daruje doutník, nedávejte ho do lednice. Lednice je suché prostředí určené k chlazení, ne zvlhčování. Lednice má svůj účel pouze, pokud potřebujete zachránit doutníky po napadení tabákovými brouky.
10. Nepoučujte ostatní, jak kouřit doutník
Nebuďte doutníková policie. V životě je už dost pravidel. Nechte ostatní kouřit svůj doutník tak, jak chtějí. I když to třeba nedělají dobře nebo to dokonce třeba dělají špatně.